Poszukuję anime...

Dyskusje ogólne

Moderatorzy: Pottero, h43m

Re: Poszukuję anime...

Postprzez Tassadar » Wt cze 29, 2010 10:58 am

Tak się ostatnio zastanawiałem, czy poza takimi tytułami jak "Sunabozu" albo "Fist of the North Star" jest jakieś anime utrzymane w typowo postapokaliptycznych klimatach. Wiadomo, świat po wojnie nuklearnej, olbrzymie pustkowia etc. Niby jest "Trigun" ale to nie do końca ten styl, bo doceniłbym tytuł bez filozofowania i agresywnie futurystycznego s-f.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Sir_Ace » Wt cze 29, 2010 9:57 pm

W Casshern Sins posępność i zagłada jest tematem przewodnim, ale filozofowania trochę tam jest (jednak nie tak 'głębokiego' jak w drugim GitSie). No i SF...

Mimo wszystko polecam, bo to chyba najlepsza od lat seria Madhouse'a.
Sir_Ace

Postprzez Wolverine » Wt cze 29, 2010 11:04 pm

Popieram Sir_Ace'a w 100%. Casshern Sins jest serią wartą obejrzenia nawet jeżeli kogoś nie interesują postapokaliptyczne klimaty. Gorąco polecam ;)
Wolverine

Postprzez Tassadar » Śr cze 30, 2010 11:23 am

Akurat "Casshern Sins" już widziałem i podpisuję się pod waszymi słowami.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Shinyu » So lip 17, 2010 11:57 pm

Chciałabym zacząć cykl postów pod nazwą "Pomóżcie biednej Shin". W sumie żaden z tematów się bardziej nie nadaje, a nie powinnam chyba do takiego drobiazgu zaczynać nowego.

Wypadłam z obiegu jakoś w październiku, a że zdążyłam się wcześniej już wkręcić w oglądanie anime na bieżąco i tych najnowszych, to chciałabym nadrobić zaległości z tych kilku sezonów. Ciężko mi się będzie połapać w wątku "aktualnie nadawane", zresztą opinie zmieniają się w trakcie nadawania serii. I tu pytanie do użytkowników - które serie z ostatnich trzech sezonów powinnam bezwzględnie zobaczyć? Kojarzę jeszcze, co się działo na jesieni - dlatego też chcę zobaczyć całe Letter Bee oraz Darker Than Black, zaczęłam też Aoi Bungaku, Kuchu Buranko, The Book of Bantora, ale nie wiem czy je oglądać do końca, czy też coś się okazało nieinteresującym niewypałem?
Tyle, jeśli chodzi o jesień.
Nie mam kompletnego pojęcia, co leciało zimą i wiosną, sezon letni dopiero trwa, więc to sobie doczytam, znajdę, zobaczę.

Więc jakbyście mi napisali, które z ostatnich tytułów były niewątpliwie jednymi z najlepszych, czy też zasługują na zapoznanie się z nimi, byłabym bardzo wdzięczna.
Pytanie jeszcze, co się w końcu działo z Bakemonogatari - zauważyłam, że pojawił się odc. 13, na MALu seria widnieje jako ukończona, nie bardzo rozumiem co z resztą. Czy to gdzieś jest? Czy to będą zwykłe odcinki?
Shinyu

Postprzez h43m » N lip 18, 2010 12:30 am

Shinyu napisał(a):Pytanie jeszcze, co się w końcu działo z Bakemonogatari - zauważyłam, że pojawił się odc. 13, na MALu seria widnieje jako ukończona, nie bardzo rozumiem co z resztą. Czy to gdzieś jest? Czy to będą zwykłe odcinki?

Blok telewizyjny dla tego serialu niestety musiał się zakończyć po 13 odcinkach. Jednak to nie znaczy, że sam serial się zakończył. Pzostałe dwa odcinki zostały nadane za pośrednictwem internetu z paromiesięczną przerwą przed każdym odcinkiem, z czego ostatni wyszedł niedawno. Są to dwa odcinki o Tsubasie (Tsubasa Cat) zamykające serię. Oczywiście polecam je obejrzeć.

Spośród ostatnich paru sezonów, spośród serii, które sam widziałem wspomniałbym jedynie Angel Beats oraz Nodame Cantabile: Finale. Warto też wspomnieć, że wyszły filmówki: Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance oraz Eden of The East: The King Of Eden. Spośród OAVek możesz znaleźć Darker Than Black Gaiden
Jak Regulamin Cie nie uratuje, to nic Cię nie uratuje. ||Otwieranie zamkniętych tematów - PW
h43m
Moderator

Postprzez xenomic » N lip 18, 2010 12:40 am

Shinyu napisał(a):I tu pytanie do użytkowników - które serie z ostatnich trzech sezonów powinnam bezwzględnie zobaczyć?

"Hanamaru yōchien" - KONIECZNIE!!!
"Kaichō wa Maid-sama!" - dobra komedia romantyczna, doskonałe tempo.
"Un peu de bleu, tu te prends pour un chat, comme un jour de la vie."
xenomic

Postprzez edo » N lip 18, 2010 12:45 am

Też jestem nieco nie na czasie, ale z tych co oglądasz mogę powiedzieć że warto skończyć Kuchu Buranku. Po dwóch pierwszych słabszych odcinkach zapewnia całkiem przyjemne spędzony czas. Może nie jest tak wybitnie głębokie jakby człowiek się spodziewał po serii o psychiatrze, ale niektóre odcinki są bezcenne (choćby ten z innym psychiatrą czy tam psychologiem).

A z tego co teraz leci mogę powiedzieć, że nie warto bawić się w Rainbow, ale to pewnie już słyszałaś od tryliona osób :P
Toczek, gwiazdoszek, uwikło, hej!
edo

Postprzez Grabiarz » N lip 18, 2010 8:20 am

W sumie z zimy i wiosny nie masz aż tak dużo do nadrabiania, dużo przeciętności nas zalało w tym roku. Ale koniecznie zapoznaj się z:

Durararą - szalony klimat pewnej tokijskiej dzielnicy, w której można spotkać masę pokręconych postaci, zakosztować wojny gangów i przede wszystkim dobrze się zabawić, zupełnie jak przy Baccano. Jak na razie mój nr 1 w tym roku.
Saraiya Goyou - samurajski dramat obyczajowy z nietypowym charadesignem i świetnym nastrojem epoki Edo. Bardzo dobry fabularnie.
Arakawa under the bridge - chyba wystarczy, że powiem: Shaft :grin:

Poza tym już wspomniane Kuchu Buranko, Aoi Bungaku, Letter Bee (ale radziłbym ominąć odcinki 15-21, bo są zwyczajnie głupimi fillerami, nic nie wnoszą i jedynie szkodzą tej serii)
MAL
Obrazek
Przegrał życie, kto nie ma Gintamy na liście.
Grabiarz

Postprzez Tassadar » N lip 18, 2010 1:07 pm

Na pewno popieram wypowiedzi poprzedników odnośnie "Durarary!!", "Arakawy" i "Saraiya Goyou". Od siebie dodam, że warto wziąć pod uwagę "B Gata H Kei" (naprawdę zabawna komedia o podtekstach erotycznych), "Fairy Tail" (shounen komediowy, nieco głupkowaty, ale przyjemny), "Kaidan Restaurant" (proste opowieści z dreszczykiem) i "Aoi bungaku series", bo to tytuł dość nietypowy.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Shinyu » Wt lip 20, 2010 8:52 pm

Dziękuję! Jesteście wspaniali!
Shinyu

Postprzez Góral » Śr sie 25, 2010 11:22 pm

edo napisał(a):(...) zastanawiam się co by tu zacząć potem oglądać w zastępstwie (pomijając Saraiya Gouyo, bo najwyraźniej warto się zabrać).
No ja poleciłbym coś Adachiego spróbować. Cross Game'a albo Touch'a - IMO najlepsze anime w swojej klasie (tzn. sportówki z romansem/komedią/dramatem w tle, ze świetnymi dialogami i znakomicie wykreowanymi postaciami). Poza tym z komedii warto zobaczyć taką ciekawostkę jak Shiawase Sou no Okojo-san (rozbrajające anime) no i wszystkie produkcje World Masterpiece Theater (np. Romeo no Aoi Sora o którym już kiedyś wspominałem albo Ie Naki Ko).
Góral

Postprzez sketch » Cz sie 26, 2010 12:09 am

Góral napisał(a):No ja poleciłbym coś Adachiego spróbować. Cross Game'a albo Touch'a - IMO najlepsze anime w swojej klasie (tzn. sportówki z romansem/komedią/dramatem w tle, ze świetnymi dialogami i znakomicie wykreowanymi postaciami).

A właśnie ja się za Cross Game zabrałam, ale coś mi zgrzyta. Tą ich codzienność całkiem miło się ogląda, bohaterowie i dialogi jak najbardziej na plus. No może za wyjątkiem powracającego w te i nazad ducha Wakaby :grin:. Jakoś ten sport mi tu niewiarygodnie wygląda, wczuć się biedna nie mogę bo rozwój akcji jest mocno przewidywalny. Pomijając sport- bardzo przyjemna obyczajówka. Ale ja na ten sport liczyłam!!! :P
W Touch jest podobnie?
MyAnimeList- jak wszyscy to i babcia ^_~
sketch

Postprzez bukabuka » Cz sie 26, 2010 3:30 am

Witam wszystkich, chciałabym aby ktoś polecił mi jakieś dobre anime - niekoniecznie nowe, ale dobre z gatunku horror - oglądam teraz Highschool of the dead, widziałam też hellsinga, trinity blood, ayakashi, mononoke. Jeśli zna ktoś jakiś dobry tytuł z tego gatunku to bardzo proszę o polecenie.
bukabuka

Postprzez Góral » Cz sie 26, 2010 8:02 am

Z tych co oglądałem mogę polecić Hundred Stories i Blood: The Last Vampire. Poza tym słyszałem, że
Le Portrait de Petit Cossette i Boogiepop Phantom są dobre.

@sketch
Tak, w Touch-u jest podobnie, jest jeszcze H2, ale na razie sam widziałem kilka odcinków jedynie i trudno stwierdzić ile tam było baseballu (póki co wyglądało, że więcej niż w Cross Game). Jeśli chciałaś same mecze to polecam One Outs. Bardzo interesujące, trzymające w napięciu anime, w którym główny bohater nie jest herosem, ale nadrabia to inteligencją. Widać tu zupełnie inne podejście niż w większości serii o baseballu.
Jeśli natomiast niekoniecznie zależy ci na baseballu to bardzo polecałbym Hikaru no Go. To najlepsza sportówka jaką oglądałem (a widziałem całkiem sporo), mimo, że w go nie umiem grać.
Z takich sportów nieumysłowych warto sięgnąć po Slam Dunk, jestem pewien, że by ci się spodobało (problem w tym, że to prawdziwy tasiemiec, a później mecze potrafią trwać dłużej niż te rzeczywiste i jedna minuta w realu zamienia się na 5 minut w anime). Prince of Tennis też jest niezły, ale tutaj są kamehamehy i tym podobne niedorzeczne zagrania więc nie wiem czy coś takiego wchodziłoby w rachubę.
A! Osobiście nie przepadam za tym anime (stąd widziałem tylko jeden sezon), ale jestem pewien, że bardzo spodobałby ci się Major. To jest anime bardziej dla dziewczyn (głównie ze względu na bisze). Chociaż tam na realizm też nie masz co liczyć.
Jeszcze kilka fajnych tytułów sportowych mógłbym podać, ale chyba tyle na razie starczy.
Góral

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje ogólne