Aktualnie nadawane anime

Dyskusje ogólne

Moderatorzy: Pottero, h43m

Re: Aktualnie nadawane anime

Postprzez Tassadar » Pn kwi 12, 2010 7:06 pm

Bo na pastisz mi to nie wygląda.

Ale jak pastisz trzeba to traktować. Wówczas zabawa przednia i między innymi dlatego dałem rekomendację :)

Amerykanie nie potrafią robić własnych wersji produkcji japońskich, za to Japończykom się udało, tyle że obrali sobie za cel coś co samo w sobie jest kiczowate i stąd taki efekt.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Grabiarz » Cz kwi 15, 2010 4:37 pm

Cóż, ja po trzecim odcinku dałem sobie spokój z tą serią. Tego się nie da na trzeźwo. Już pokemony były lepsze, a to podobny poziom :P

EDIT:

The house of five leaves - to się mi podoba. Psioczyłem na ten szpetny charadesign, ale o dziwo można się szybko przyzwyczaić. Pomijając postacie, grafika jest cudowna. Te krajobrazy dawnego Edo, spadające liście, ale w końcu to Manglobe. Czasem im się zdarzały graficzne wpadki, ale tutaj - pełen zachwyt. Nie będzie też raczej zbyt dużo chlastania. Szykuje się raczej obyczajówka w realiach historycznych. Ale zdecydowanie mam ochotę na kolejny odcinek, de gozaru.
MAL
Obrazek
Przegrał życie, kto nie ma Gintamy na liście.
Grabiarz

Postprzez Góral » Pt kwi 16, 2010 10:55 pm

House of Five Leaves
Pierwszy odcinek świetny i niespodzianka sezonu jak dla mnie. Pomimo paskudnej grafiki postaci, anime ogląda się znakomicie głównie dzięki bardzo pomysłowej fabule (Janosik w wersji japońskiej) i wyrazistych postaciach. Samuraj-nieudacznik i porywacz-cwaniak już w pierwszym odcinku stworzyli zapadający w pamięć duet. Zapowiada się niewiele akcji, a mimo to wiem, że będzie ciekawie. Brawa za wniesienie powiewu świeżości do samurajskiego gatunku.

Giant Killing
Piłka nożna ugryziona od innej niż zwykle strony, czyli potencjalna seria sezonu. Jako zapalony kopacz (w dowolnej odmianie, czy to meczyk, posejdon, jedno podanie, czy król strzelców - na grzanki najlepiej ;P) i wielbiciel anime sportowych jestem niezmiernie zadowolony, że moja ukochana dyscyplina po raz kolejny stała się tłem wydarzeń w anime. Nie będzie to kolejny animec z cyklu boisko ma 2 km x 1km, a piłkarze potrafią chodzić po słupkach i już za to należy się plus. Znacznie trudniej bowiem stworzyć interesującą serię "od zera do bohatera" jeśli magia nie istnieje (patrz Tsubasa, Wild Striker), a póki co twórcom Giant Killing sięto udaje.
Góral

Postprzez xenomic » N kwi 18, 2010 6:13 pm

Katanagatari
Czwarty odcinek przynosi całkowite wywrócenie osi fabularnej, bo okazuje się, że to nie Togame, nie Shichika, ale jego siostra Nanami jest najciekawszą postacią występującą w serialu :rotfl: Znowu odrobinę zbyt przegadany, ale w sumie doskonale oglądało się odcinek o dezynsekcji :)
"Un peu de bleu, tu te prends pour un chat, comme un jour de la vie."
xenomic

Postprzez Tassadar » Wt kwi 20, 2010 9:00 pm

Czwarty odcinek przynosi całkowite wywrócenie osi fabularnej, bo okazuje się, że to nie Togame, nie Shichika, ale jego siostra Nanami jest najciekawszą postacią występującą w serialu

Chwyt rzeczywiście zaskakujący, ale przy tym genialny - wystarczy wspomnieć zwiastun w odcinku trzecim i porównać z tym co w 4 dostaliśmy. Już nie wspomniawszy to tym, jak para głównych bohaterów dyskutuje sobie swobodnie o tym czego to oni nie robili i jak to było widowiskowe, jakby specjalnie chcieli wkurzyć widza :D

Heroman - coraz bardziej mi się kojarzy z "Project Blue". W sumie mimo swojej niezaprzeczalnej jakości to anime tylko dla tych, którzy na duety w stylu USA & CocaCola nie są uczuleni. Tym niemniej, bawię się coraz lepiej. Nic nie przebije jakże ironicznego i przewrotnego okrzyku "America banzai!" :o

Angel Beats! - mogło być poważniej, ale jest z przymrużeniem oka i w luźnej atmosferze. Może dlatego jeszcze się nie nudzi? Fabularnie nie wychodzi poza standardy, ale sam koncept jest dobrze wykorzystywany, zwłaszcza to, ze postacie nie mogą zginąć a Tenshi musi stosować się do określonych zasad.

Rainbow - wszystko niby dobrze, opowieści więziennych w anime jeszcze chyba nie było (za to w kine mnóstwo i w odniesieniu do filmów aktorskich wtórność już widać), szokować i obrzydzać bohaterów negatywnych potrafią, ale całość jak dla mnie zbyt łopatologiczna i bez szacunku dla inteligencji widza. Do tego wygląda na to, że już zdradzili zakończenie - tak się nie robi (chyba, że czymś jeszcze zaskoczą). Choć tak szczerze to jeśli to będzie miało happy end to jak dla mnie decyzja chybiona.

Arakawa Under the Bridge - w dalszym ciągu to tylko i aż komedia. Bez podtekstów i prób kombinowania. Bardzo dobrze, oby tak dalej.

Fairy Tail - proste, ciągle się tylko leją magią i mieczem, ale ten humor 8) Juvia po prostu mnie rozbroiła, a i reszta wiele jej nie ustępuje. Happy wymiata, najlepsza rola Kugumiyi. W zasadzie "Fairy Tail" ma mnóstwo wad, ale frajda z oglądania wprost nieziemska.

FMA: Brotherhood - tu tylko jedna drobna uwaga, bardziej do twórczości Arakawy niż twórców anime (choć i oni w tej scenie pokazali klasę) - YOKI JEST WIELKI! Po tym co ostatnio zrobił zapisał się w historii "comic relief characters" złotymi zgłoskami.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Grabiarz » Wt kwi 20, 2010 11:34 pm

Tassadar napisał(a):ale całość jak dla mnie zbyt łopatologiczna i bez szacunku dla inteligencji widza.

O, właśnie. Tak jakby twórcy liczyli, że wstrząśnięty ogromem okrucieństwa widz przymknie oko na wszelkie nielogiczne zagrywki. A figę, bo kretyństwa są coraz większe i bardziej patetyczne. Scena ucieczki - gdy Sakuragi popchnął Joego ze słowami: Uciekaj! (Już myślałem, że powie: "Fruń ku wolności" ale jednak nie powiedział) i za chwilę po kolei chłopcy krzyczą, że wąż! - jadowity!! - ugryzł mnie!!! Strażnicy -postawa typu: "a, olać chłopaka, łapmy niewidzialnego węża!" Później pani dyrektorka z apetytem na młode mięsko. To akurat w miarę potrzebny motyw, mimo całej obrzydliwości, żeńska pedofilia nie jest chyba zbyt częsta (chociaż w anime już była, w Aoi bungaku na przykład). Ale tego śliniącego się na Megu zwierza w ludzkiej skórze już mogli odpuścić, naprawdę. I scena w sierocińcu - baba tłucze dzieciaka (który był w kajdankach), a dwaj panowie POLICJANCI stoją i się gapią. Joe wyzywa ją od zboczeńców, oni znów - niby się zainteresowali, ale wystarczyło, że dyrektorka powiedziała, że gnojek chce ją obrazić. I Megu, najbardziej chore zachowanie odcinka. Dziewczyna zamiast chwycić się i kurczowo trzymać tego ostatniego okrucha szczęśliwych chwil spędzonych z Joem, lży chłopaka i tym samym niszczy swoje jedyne wartościowe wspomnienia. I oprócz łap tego zwyrola pozostaną jej na przyszłość wyrzuty sumienia, że potraktowała w ten sposób jedyną osobę, która widziała w niej człowieka.
MAL
Obrazek
Grabiarz

Postprzez Tassadar » So kwi 24, 2010 11:41 pm

Z ciekawostek - autorzy "Senkou no Night Raid" odcinają się na każdym kroku od prób usprawiedliwiania obecności Japończyków w Chinach i prób reinterpretacji historii. Jednak w dalszym ciągu wydarzenia z tamtych lat określają jako "incydent mandżurski" i kiedy tylko mogą, pokazują szczęśliwy i bogaty kraj pod wsparciem i światłą obecnością wyspiarzy. Ludzie do pewnych rzeczy po prostu nie mają odwagi się przyznać...

Pomijając kontekst historyczny, to fabuła trzyma fason (choć nieco siadła w 3 odcinku), ale przynajmniej postacie drugoplanowe są dopracowane - rosyjski muzyk (dialogi były obłędne) albo dziewczyna, którą postraszono gumą do żucia :)

EDIT - "Raibow" coraz bardziej się stacza i nie mam pojęcia skąd tak wysokie noty na MAL-u.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Grabiarz » Pt lip 09, 2010 2:55 pm

Z letnich premier śledzić zamierzam jedynie Shiki Za bardzo się chyba zaangażowałem w Gintamę, żeby oglądać więcej serii.

Co do pierwszego odcinka - sprawnie wyreżyserowany, kiedy trzeba mocny, momentami zabawny (te wiejskie klimaty, idealnie to oddali) budzi apetyt na więcej. Fujisaki mnie nie zawiódł - parada dziwnych fryzur i ciuchów trwa w najlepsze. No i teraz sie dowiedziałem, że za fabułę odpowiada Fuyumi Ono. Jak na razie śmiem twierdzić, że pod względem nastroju to takie ogniwo między lajtowym Ghost Huntem a dość ciężkim 12 kingdoms.

Co mnie zaskoczyło:
Myślałem, że znaleziono różową martwą a jednak potem okazało się, że żyje i gdy leżała w łóżku to jakoś tak oczekiwałem, że wróci do zdrowia. Jej śmierć mnie zaskoczyła i naprawdę czekam na dalszy ciąg historii o mieszkańcach tej nowej rezydencji.
MAL
Obrazek
Grabiarz

Postprzez Ximinez » Pt lip 09, 2010 3:42 pm

Grabiarz napisał(a):Za bardzo się chyba zaangażowałem w Gintamę

I to się chwali :D

Jak dla mnie sezon strasznie kiepski, w porównaniu do poprzednich dwóch wręcz tragiczny. Same niezbyt odkrywcze paranormale. Normalnie bym się bardzo cieszył z takiego obrotu spraw gdyby większość z nich nie celowała w młodszych widzów.

Szeregując wg najbardziej pozytywnego wrażenia:

Highschool of the Dead - w komentarzu do zajawki sobie trochę zażartowałem chociaż pierwszy odcinek oglądało mi się rewelacyjnie. Klimat amerykańskich filmów z zombie aż się wylewa z ekranu a przy tym czuć, że seria pochodzi z Japonii. W ramach gatunku nie mam nic do zarzucenia, pierwszy odcinek zasługuje na bardzo wysokie noty. I jest to chyba pierwsza animowana produkcja tego typu.
Amagami SS - bardzo sympatyczna produkcja, nie dramatyzuje, nie pokazuje co chwilę majtek, nie emanuje slapstickiem. Podoba mi się podzielenie serii na rozdziały Może zachowanie postaci nie do końca jest naturalne, ale ogląda się przyjemnie :D
[przepaść]
Seitokai Yakuindomo - jak dla mnie takie Seitokai no Ichizon/Kaichou wa Maid-sama! z cięższym humorem. Niezbyt górnolotne ale dostatecznie strawne.
Seikimatsu Occult Gakuin - gdyby tylko było poważniejsze...
Ookami-san to Shichinin no Nakamatachi - oglądam dla zabicia czasu. Głupie komedyjki mają to do siebie, że specjalnie nie odrzucają.
Nurarihyon no Mago - taki lajtowy Kikoushi Enma. Jak kolejny odcinek nie skupi się bardziej na demonach to seria idzie w odstawkę.
Shiki -
Grabiarz napisał(a):Fujisaki mnie nie zawiódł - parada dziwnych fryzur i ciuchów trwa w najlepsze.

Dobrze wiedzieć, komu wysłać paczkę z bombą. Chara-design mnie odrzucił i zniesmaczył, nie dając przez dwadzieścia minut skupić się na fabule. Cały czas zastanawiałem się kto kreuje tak kretyńskie fryzury. Jak mam śledzić wydarzenia kiedy co chwilę pojawiają się jak nie włosy na kocie uszka to jakieś gwiazdki usilnie walczące z grawitacją?! To nie TTGL czy inny shonen tylko thriller psychologiczny. Nie przesadzam, na prawdę pierwszy raz w życiu grafika tak obrzydziła mi oglądanie. Co do samej fabuły - 'szału ni ma'. Stawiam na wampiry klasyczne/energetyczne z europejskiej chatki. Ludek z przystanku autobusowego pewnie będzie z nimi jakoś związany.
Ximinez

Postprzez Grabiarz » Pt lip 09, 2010 3:59 pm

No właśnie, mnie poza tymi dwiema fryzurami, które wymieniłeś nic specjalnie nie zirytowało. Te kocie uszka to chyba miały być rogi, bo na niektórych artach kreują chłopaka na jakiegoś czorta. A tu i tak jest nieźle, bo chyba scenarzystka mangi nie pozwoliła Fujisakiemu na zbytnią inwencję. Za to w Soul Hunterze chłop zaszalał. Starożytne Chiny, a po niebie lata sobie android, bogowie noszą trampki i słuchawki w uszach, a moja ulubiona postać pali papierosy :D

Zapomniałem wspomnieć o Nurarihyon no Mago po pierwszym odcinku podziękuję. Fajnie zobaczyć shounen z ayakashi w rolach głównych, ale wykorzystanie motywu z chodzeniem nocą po szkole już na początku nie wróży fabule nic dobrego. Humor też mnie nie powalił. I sprofanowali mi Yuki Onnę! Zrobili z niej loli :evil:

Trzeba poczekać do października na dobre shouneny. Będą co najmniej dwa.
MAL
Obrazek
Grabiarz

Postprzez Tassadar » Pt lip 09, 2010 6:00 pm

Cóż, włączę się do dyskusji i podzielę też swymi spostrzeżeniami. :) Generalnie sezon nieco lepszy niż się mogło wydawać po zapowiedziach, choć też obfitujący w tytuły bardziej niszowe. Brak mi pozycji takiej jak "Durarara!!", czegoś co mogłoby zainteresować szersze masy. Takiego hitu przez duże H. "Highschool of the Dead" jest na to zbyt specyficzny i kiczowaty (ale w pozytywny sposób), a reszcie brakuje siły przebicia, żeby stać się koniem pociągowym sezonu. Drugie sezony "Strike Witches" i "Basary" też się nim z pewnością nie staną. No i widać, że ten rok to moda na seriale samurajskie na początku a teraz horrory i opowieści z dreszczykiem.

Shiki - na razie intrygujące, świetne tła i ogólnie ciekawe "efekty specjalne", ale prawdę powiedziawszy, po pierwszym odcinku nie mam pojęcia jak to się rozwinie. Na razie można powiedzieć tyle, że warto zobaczyć kolejny odcinek, ale czy tego nie zepsują to albo czy to zaskakująco dobry tytuł będzie naprawdę nie sposób wywróżyć.

Highschool of the Dead - oglądałem ten odcinek już 3 razy i nie pamiętam kiedy z taką niecierpliwością czekałem na kolejny, chyba jeszcze za czasów... w zasadzie to chyba nigdy. No i zombie jak żywe :P

Amagami SS - do tego co napisałem w zajawce, dodam, ze drugi odcinek tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że oto od czasów REC będzie chyba najlepszy nieudziwniony romans jaki miałem szansę obejrzeć. Podoba mi się płynność, wykonanie i niewymuszony humor.

Seikimatsu Occult Gakuin - jak w zajawce, "Kaidan Restaurant" z większym budżetem.

Ookami-san to Shichinin no Nakamatachi - zdecydowanie pomysł lepszy niż wykonanie. Takie sobie głupkowate anime o niczym. Da się oglądać, czasem pośmiać, ale to wszystko sztuczne i jakby na siłę wmuszane w widza.

Zaś co do nadawanych ale z poprzednich sezonów:

Rainbow - oglądam już tylko żeby się pośmiać. Teatralne przemowy, sztuczność, nachalność i fabularna masakra sprawia, że inaczej się nie da. Jak na MAL-u widzę Score: 8.211 (scored by 2952 users) i Ranked: #2232, to mnie śmiech pusty ogarnia. Nie dałbym więcej niż 4/10 a i to tylko ze względu na opening i fakt, że lato nastraja mnie łaskawie do świata.

K-on!! - drugi sezon miażdży, zwłaszcza w porównaniu z poprzednim. Poprawili wszystko, co było do ulepszenia. Nareszcie jest dobre tempo i bardziej pomysłowy humor niż tylko moe, moe, moe. Oba OP i ED co prawda trochę gorsze, ale to kwestia gustu. Za to takie akcje jak Nodoka podbierająca truskawkę, sny Azu-nyan, Sumer Fest albo próba nakłonienia sensei do występu bawiły mnie do łez. Jak miło, że 2 seria jest dłuższa. I pomyśleć, ze z początku nie byłem przekonany...

Heroman - równy poziom. Może nie za wysoki, ale bez zgrzytów i bez stresu. Tylko ten okrzyk "Heroman attack!" mnie dobija.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Leviathan » Pn lip 26, 2010 1:45 am

Nie wiem czy to dobry topic ale dla tych ktorzy jeszcze nie wiedza Vocaloid zapowiadal ekranizacje Hatsune Miku w versji anime i doczekalismy sie.BLACK ROCK SHOOTER to 50min OAV zrobiony na podstawie piosenki o tej samej nazwie.Musze przyznac ze wyszlo naprawde interesujaca.Chetnych zapraszam do obejrzenia moim zdaniem warto.

A i wybaczcie brak polskich znakow ...
Leviathan

Postprzez Tassadar » N sie 15, 2010 9:44 pm

6 odcinek "Shiki" - czy tylko ja zdębiałem, czy może ktoś jeszcze się zdziwił jak lekarz dopiero po n+1 zgonach z powodu anemii, na które NIC nie potrafił poradzić standardowymi metodami pomyślał sobie "a może tak przetłoczyć pacjentce pełnej krwi". Do tego jaki był zdziwiony kiedy zadziałało. House by na to wpadł na miejscu a przeciętny lekarz pewnie po 2-3 zgonach... Minusik dla tego pana, myślałem że jest nieco mądrzejszy.
Tassadar
Współpracownik

Postprzez Luik » Pn sie 16, 2010 12:06 am

Amagami SS - Poza tym, że bohater ma zwyczaj całować w strasznie dziwnych miejscach (zarówno jeśli chodzi o otoczenie, jak i całowany fragment ciała), to jest sympatyczne i jak na razie warte poświęconego czasu. Proste obliczenie i przykład pierwszego arca pozwala przypuszczać, że będzie 6 historii po 4 odcinki każda. Co prawda chyba lepsze by były odwrotne proporcje, ale nie ma co narzekać. Pierwszy wątek był świetny, głównie za sprawą Morishimy. Jeśli reszta bohaterek będzie na podobnym poziomie, to z pewnością anime bardzo umili czas, który się mu poświęci.

High School of the Dead - Amerykańskie, że aż zęby bolą i... wcale to nie przeszkadza. Left 4 dead w wersji anime. Dobrze się ogląda. Choreografia walk jak najbardziej w porządku. No i stosunkowo ładnie odwzorowana broń.

k-on!! - 3 pierwsze odcinki 1 serii ustawiły poprzeczkę na niedoścignionym jak się wydaje poziomie. Ale 2 seria znacznie się poprawiła w stosunku do pozostałych odcinków pierwszej. Jest zabawniej i mniej sennie. Endingi nie tak dobre jak pierwszy, ale całkiem przyjemne.

Ookami-san to Shichinin no Nakama tachi - Co prawda jakoś nie czuć od tego niczym niezwykłym ani świeżym, ale ogląda się przyjemnie. Nawet główny bohater czasem potrafi się zachować jakoś, co nie często się zdarza. Mamy sympatyczny zestaw ludzi i bohaterkę z traumatycznymi wspomnieniami. Przypuszczam, że pod koniec zrobi się mniej zabawnie, a bardziej dramatycznie, ale na razie mamy całkiem oglądalną komedię.

Seikimatsu Occult Gakuin - Prawdę powiedziawszy to nie wiem co sądzić. Anime całkiem dobre, ale za każdym razem jak na scenę wtacza się Uchida mam ochotę wyłączyć to. A tak poza tym to pomysł i realizacja jak dla mnie na poziomi zapewniającym zabawę.

Seitokai Yakuindomo - jak się już przeje ten "erotyczny" humor to może być ciężkie do oglądania. Na razie zaspakaja moje potrzeby kontaktu z absurdem ;)
Luik

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje ogólne